6 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ Ή ΥΠΗΡΕΣΙΑ ?

Από ότι φαίνεται το θέμα της ‘’μικρής ΔΕΗ’’ θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα και θα διχάσει πολλούς για την σκοπιμότητα ή όχι του εγχειρήματος. Παρ’ όλο που έχουμε άποψη για το θέμα, δεν πρόκειται να τη καταθέσουμε σε αυτή τη φάση, που όλοι ειδήμονες ή μη , θέλουν να έχουν λόγο.

Εμείς απλώς θα κάνουμε μια μικρή παρέμβαση, με σκοπό να προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιες έννοιες στη θέση του. Και τι εννοούμε ?

Ακούμε και διαβάζουμε κατά κόρο ότι το προϊόν της ΔΕΗ αποτελεί  Δημόσιο Αγαθό.

Για να είμαστε ακριβείς με κάποιες έννοιες, άλλο πράγμα τα κοινά αγαθά όπως ο αέρας , το νερό και το χώμα που πατάμε και άλλα τα δημόσια αγαθά που ορίζονται σαν αυτά που παρέχει, ή οφείλει να παρέχει το Κράτος, όπως η εθνική άμυνα, οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι κοινόχρηστοι χώροι. Αν και είναι συζητήσιμο ακόμα κι αυτό, ότι  θάλασσα / λιμάνια / δρόμοι είναι δημόσια αγαθά και όχι μια επικερδής για κάποιους μπίζνα

Σε αντιδιαστολή με τα (πάσης φύσεως) Αγαθά έχουμε και τις Υπηρεσίες. Π.χ. το νερό (γλυκό ή αλμυρό) δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στα ποτάμια του και στις θάλασσες του. Η επεξεργασία του όμως συνιστά μια υπηρεσία, η οποία του προσθέτει τη χρησιμότητα, όπως την εκλαμβάνουμε εμείς.  

Έτσι και με την ηλεκτρική ενέργεια της φίλης μας ΔΕΗ. Δεν μπορεί να φέρεται σαν ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ, γιατί από την φύση του δεν είναι τέτοιο. Μπορεί να θεωρείται τέτοιο για λόγους σκοπιμότητας ή πολιτικής άποψης. Άλλο πράγμα αυτό. Από άποψη κοινού νου όμως, είναι Υπηρεσία. Πως να το κάνουμε.....

Ας είμαστε ειλικρινείς, όσο μπορούμε, για να μην φτάσουμε σε λίγο να  συζητάμε που και σε ποιόν ανήκουν τα ΣΥΝΝΕΦΑ !