2 Αυγούστου 2015

STRESS TESTS. Ε, ΚΑΙ ?

Σε λίγες μέρες ξεκινάνε οι διαγνωστικοί έλεγχοι των Τραπεζών, με στόχο να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται και σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Και φυσικά ένα ερώτημα που απασχολεί όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τον Τραπεζικό Τομέα, είναι γιατί οι Τράπεζες χρειάζονται κάθε χρόνο περίπου, νέα κεφάλαια.

Γιατί παρά τις 4 ανακεφαλαιοποιήσεις ,μαζί με την επερχόμενη του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2015, οι τράπεζες παραμένουν σε ημιθανή κατάσταση ?

Μια πειστική απάντηση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που κρατάει καθηλωμένη την εθνική οικονομία, θα μπορούσε να συσχετισθεί με το είδος του χρέους των τραπεζών, τον εγκλωβισμό τους στον μηχανισμό χρέους που έχει εγκλωβισθεί το ελληνικό κράτος, καθώς και στις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Και συγκεκριμένα,

Το 2009 έλαβαν κεφάλαια από το ελληνικό κράτος που πρέπει να αποπληρώσουν. Έλαβαν 5 δισεκ. και χρωστάνε περίπου 2,5 δισεκ.
Το 2013 έλαβαν κεφαλαιακή κρατική ενίσχυση 25 δισεκ.
Το 2014 πήραν από τους ιδιώτες 8,3 δισεκ.
Το 2015 είναι άγνωστο το ύψος του ποσού και ασαφές αν θα συμμετάσχουν ή όχι ιδιώτες.
 
Όταν οι τράπεζες έχουν λάβει (και επίκειται να λάβουν) 50 δισεκ. κεφαλαιακών ενισχύσεων, διαθέτουν 14 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία και από αυτά μόνο τα 10-11 δισεκ. είναι ιδιωτικά κεφάλαια ποια διοίκηση θα ρισκάρει σε ανάπτυξη ?

Ποια διοίκηση τράπεζας θα ρισκάρει να πάρει ευθύνες για κεφάλαια που πρέπει να επιστρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ? 
 
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το θέμα της ρευστότητας. Όταν ένα τραπεζικό σύστημα εξαρτάται από τα 126 δισ. του ευρωσυστήματος, ποια διοίκηση θα ρισκάρει να χρησιμοποιήσει αυτή την δανεική ρευστότητα ? 

Για να μην κοροιδευόμαστε. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται εθνικοποιήσεις, κρατικοποιήσεις και όλα αυτά τα πυροτεχνήματα που πετάγονται ένθεν και ένθεν.

Θέλει ιδιωτικοποιήσεις. Θέλει θεραπεία σοκ, με επιθετικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις και αυτή είναι η απόλυτη θεραπεία.

Η μέχρι τώρα ιατρική προσέγγιση του τραπεζικού προβλήματος αποτελεί ημίμετρο, γιατροσόφια που δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά κρατούν σε μια ημιθανή κατάσταση και εν ζωή το τραπεζικό σύστημα. Άγνωστο βέβαια για πόσο ....