16 Ιουνίου 2015

CAPITAL CONTROL ....

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, εάν ναυαγήσει το Eurogroup θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από την Αθήνα την επιβολή Capital Control. Τι σημαίνει όμως στην πράξη Capital Control ?

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, μπορούν και αντεπεξέρχονται στις εκροές των καταθέσεων τους, λόγω των γραμμών παροχής ρευστότητας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες ( ELA). Ένα κύμα όμως μαζικής φυγής κεφαλαίων και αναλήψεων (bank run), θα δοκιμάσει τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών. Ο μόνος τρόπο αντίδρασης σε αυτό είναι να  ‘’κλειδωθούν’’ ουσιαστικά οι καταθέσεις των Ελλήνων (Capital Control ) και αυτό γίνεται με το να κλείσουν οι γραμμές παροχής ρευστότητας.  Η λογική πίσω από τα capital controls είναι ότι με το συγκεκριμένο μέτρο, θα σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων και θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Σταθεροποιώντας έτσι το τραπεζικό σύστημα, ο κίνδυνος μιας σοβαρής ύφεσης στην οικονομία είναι κάπως μειωμένος.

Πως θα επηρεάσει την ζωή και την καθημερινότητα μας ένα Capital Control ?

-Θα υπάρχει όριο στις αναλήψεις χρημάτων από ATM. Με απλά λόγια, αν πχ τεθεί όριο 100 ευρώ, αν κάποιος καταθέτης χρειαστεί να βγάλει για οποιαδήποτε ανάγκη περισσότερα χρήματα, δεν θα μπορεί.

-Δεν θα μπορούν οι καταθέτες να μεταφέρουν όσα χρήματα επιθυμούν από λογαριασμό σε λογαριασμό.

-Δεν θα μπορούν οι πελάτες των τραπεζών να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.