29 Μαΐου 2015

ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ....

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας P. Poroshenko υπέγραψε  χθες  νομοσχέδιο, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέσει μορατόριουμ , να αναστείλει  την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί και  θα παραμένει σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο του 2016.

Η κυβέρνηση  θα έχει  το δικαίωμα να αναστείλει την αποπληρωμή του  χρέους μέχρι να συμφωνήσει  με τους δανειστές για την αλλαγή των όρων αποπληρωμής.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 19 Μαΐου.  Η κυβέρνηση  επικαλέστηκε  την δυσχερή οικονομική κατάστασης στη χώρας,  καθώς η  Ουκρανία πρέπει να πληρώσει  30 δις  δολάρια σε υποχρεώσεις  κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια .

Μικρή λεπτομέρεια. (?!) Το μορατόριουμ δεν αναφέρει διμερείς, πολυμερείς ή εγχώριες δεσμεύσεις της Ουκρανίας, καθώς και τα χρέη προς το ΔΝΤ και άλλους «θεσμικούς δανειστές».

Το νομοσχέδιο «φωτογραφίζει»  ουσιαστικά τα  3 δις  δολαρίων σε  ευρωομόλογα, που αγοράστηκαν από τη Ρωσία στα τέλη του 2013, καθώς αυτά  περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υποχρεώσεων που υπόκεινται σε πιθανή αναστολή πληρωμής.

Νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση του Κιέβου προχωρήσει σε αυτό το μέτρο,  αυτό θα ισοδυναμεί με δήλωση χρεοκοπίας

Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας υπολογίζεται σε περίπου 50 δις  δολάρια.

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που  στοχεύει  σε 40 δις δολάρια συνολικά σε δάνεια, σχεδόν επτά φορές το αποθεματικά  που έχει η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας .

Τον Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε υπόμνημα σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της Ουκρανίας. Για 17,5 δις  δολάρια πρώτη δόση, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος πίστωσης, η  Ουκρανία δεσμεύθηκε, (μνημόνιο;) , να πραγματοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε, μέχρι το τέλος του 2025, για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη.  Το ασφαλιστικό σύστημα έχει και αυτό χρεοκοπήσει. Καθόλου τυχαία , δυο μέρες πριν,  ο Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Rozenko δήλωνε σε  τηλεοπτική εκπομπή, ότι το Ταμείο Συντάξεων της Ουκρανίας στερείται 80 δις  εθνικού νομίσματος για να πληρώσει τις συντάξεις στο υπάρχον μέγεθος.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θα αποδειχθεί για εκατοντάδες χιλιάδες η δέσμευση για άρση της επιδότησης του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Τα μνημονικά μέτρα, σε συνδυασμό με  μια  οικονομία που άγνωστο πόσο θα συρρικνωθεί φέτος, έχουν μετατρέψει την επιλογή της πορείας προς το Eldorado της Δύσης σε εφιάλτη.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 15% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014 και συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Το νόμισμα της Ουκρανίας, έχασε  περίπου το ήμισυ της αξίας του κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ ο πληθωρισμός έφθασε το 30 τοις εκατό.
 
Πηγή : ΑΝΔΡΕΑΣ  ΖΑΦΕΙΡΗΣ