29 Απριλίου 2015

Ο GALBRAITH ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ...

Ο συνεργάτης και στενός φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη του στο γερμανικό Der Spiegel τονίζει με νόημα ότι «δεν ξέρω αν αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι λύση ή συνθηκολόγηση της Ελλάδας». Υπερασπίστηκε τη στάση και την διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα υπουργού λέγοντας «αν εσείς, σε αυτήν την κατάσταση, έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω».

«Κανείς δεν έχει εργαστεί τόσο σκληρά όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν ήμουν μαζί του στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εργαζόμασταν μαζί, συχνά βάζαμε την πρώτη μπουκιά φαγητού στο στόμα μας στις δύο η ώρα το βράδυ. Έπειτα, δουλεύαμε ως τις πέντε πάνω στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι φήμες πως εργάζεται λίγο εντάσσονται στην προσπάθεια δημόσιας εκτέλεσης του χαρακτήρα του» υποστήριξε.

Αναφορικά με τη στάση των ξένων ηγετών και των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι στην Ελλάδα, ο Galbraith αναρωτήθηκε εάν «ξέρουν οι δανειστές τι πραγματικά θέλουν. Στην μία πρόταση μεταρρύθμισης λένε όχι, στην άλλη όχι...Θα υπήρχε σαφώς γρηγορότερη εξέλιξη, αν ήξεραν τι θέλουν οι δανειστές, ώστε να το ελέγχουν σημείο προς σημείο».

Απαντώντας σε σχόλιο του Γερμανού δημοσιογράφου ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του δεν επιδεικνύουν κάποια σπουδαία στρατηγική, αλλά φέρονται ως ερασιτέχνες, ο Galbraith είπε πως «μάλλον πιστεύετε πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική ενώ στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στις αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να πράξει αυτό που χρειάζεται».

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνο για στρατηγικές καθώς είναι αναγκασμένη να βρίσκει διαρκώς χρήματα, προκειμένου να καλύψει βραχυπρόθεσμες οφειλές, καταβάλλοντας παράλληλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» κατέληξε.