30 Μαρτίου 2015

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ, ΤΕΛΙΚΑ ?

Διαβάζοντας κανείς τις οικονομικές εφημερίδες του Σ/Κ, διαπιστώνει ότι η εικόνα της Ελληνική Οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που μπορεί να φαντάζεται.

Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτάΞεκινώντας από την ‘’πρώτη ύλη’’ για την λειτουργία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, τις Τράπεζες, βλέπουμε ότι οι καταθέσεις τους (αυτές οι οποίες σε κανονικές συνθήκες δίνονταν για δάνεια, κεφάλαια κίνησης, κ.λ.π.), έχουν μειωθεί μέσα σε 5 χρόνια κατά 100 δις €. Από 238 δις το 2010, έχουν φτάσει τα 140 δις € το 2015. Και το κακό δεν σταματά εδώ.

Οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν αρχίσει να μπαίνουν σιγά – σιγά στη χώρα, αρχίζουν και ρευστοποιούν τις επενδύσεις τους και να αποχωρούν σιγά – σιγά, διαπιστώνοντας κενό εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το δε χειρότερο ακόμη είναι ότι, ενώ το τραπεζικό σύστημα πήρε 29 δις € από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλα 8,5 δις από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και με συνολική κεφαλαιοποίηση τα 33 δις €, έφτασε σήμερα στα 11 δις € Έχασε δηλαδή 22 δις €.

Με τέτοια δεδομένα, πώς να κινηθεί η παραγωγική μηχανή ? Πώς να υπάρξει σχετική κατανάλωση ? Πως να υπάρξει η αναγκαία ψυχολογία ?
 
Άγνωστον....