28 Ιουλίου 2014

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ?




Μεγάλη κουβέντα άρχισε να ανοίγει με το  γιατί ο Αβραμόπουλος δέχτηκε να πάει Επίτροπος, πράγμα το οποίο μέχρι προ ημερών, ο ίδιος το ‘’αφόριζε’’. Σενάρια ακούστηκαν και πολλά άλλα θα ακουστούν τις επόμενες ημέρες για το ‘’πως ‘’ και ‘’γιατί’’. Ας δούμε όμως λίγο το τοπίο που είχε διαμορφωθεί, πριν την τελική επιλογή.

Η αρχική θέση του Βενιζέλου ήταν να παραμείνει στην Κομισιόν ως επίτροπος η Μαρία Δαμανάκη την οποία είχε εκφράσει ως επιθυμία στον πρωθυπουργό, εκτιμώντας ότι η  Δαμανάκη ίσως, λόγω επετηρίδας, να μπορούσε να διεκδικήσει ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο.

Ο Σαμαράς από την άλλη είχε μηνύματα για την ανάγκη «ισορροπίας» μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην νέα Επιτροπή. Δεν θα επιθυμούσε με τίποτα να βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολογείται πως με την επιλογή του έφερε σε μειονεκτική θέση το ΕΛΚ, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές αντιδράσει για την επιλογή ενός μη γαλάζιου Επιτρόπου.

Ο Αβραμόπουλος τώρα, τι πολιτικές επιλογές είχε για την εσωτερική πολιτική σκηνή ? Υπουργός ? Είναι. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ? Το ξέρει καλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο καλές σχέσεις και εάν έχει με τον Τσίπρα. Αρχηγός της Ν.Δ. ? Όπως διαφαίνεται σήμερα, εάν στις επικείμενες εκλογές η Ν.Δ. χάσει και φύγει ο Σαμαράς, η Ν.Δ. θα είναι σαν κόμμα, ‘’σκιά’’ του εαυτού της και θα χρειαστεί πολύ αγώνα να ‘’ξανασταθεί’’ στα πόδια της. Πρωθυπουργός ? Πολύ δύσκολο, έως αδύνατο με δεδομένο το πολιτικό σκηνικό.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα η επιλογή Αβραμόπουλου εξυπηρέτησε όλους, με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο μεν Βενιζέλος δέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του Αβραμόπουλου, σίγουρα όχι τσάμπα. Θα ζήτησε ακριβό αντάλλαγμα, το οποίο θα δούμε σύντομα, ξέροντας ότι ο Σαμαράς υπό το φόβο νέας κρίσης στη δικομματική συγκυβέρνηση, θα υποχωρήσει.

Ο Σαμαράς θεωρεί ότι έτσι απομόνωσε έναν εσωκομματικό αντίπαλο, μένοντας ουσιαστικά (θεωρητικά πάντα) με μοναδικό αντίπαλο δέος, εντός του κόμματος, Την Ντόρα Μπακογιάννη. Η ‘’ομάδα περιφρούρησης του Μαξίμου’’, τον έπεισε ότι έτσι απομονώνει έναν εκ των υποψήφιων δελφίνων, ο οποίος θα διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση εκλογικής ήττας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Αβραμόπουλος τέλος, ξέρει καλά ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολιτικούς των "παλαιών γενεών''. Πηγαίνει λοιπόν για μια πενταετία σε ένα κορυφαίο Ευρωπαϊκό αξίωμα, ξέροντας ότι έχει τους τρόπους να μην γίνει διακοσμητικός και έχοντας (πιθανόν) ένα πολιτικό σκεπτικό.

Δεν θα φθαρεί πολιτικά, από όσα μέλλει γενέσθαι, και το 2020 που θα είναι οι (μεθ)επόμενες Προεδρικές Εκλογές θα μπορεί να δει μια τέτοια προοπτική. Εξ άλλου, τότε θα είναι 67 χρονών. ΣΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΠΟΤΕ  ΔΕΝ  ΞΕΡΕΙΣ !!!